petek, 7. julij 2017

Standar (474m) in Sisol (835m)

Privoščila sva si podaljšan vikend in v nedeljo sem se odločil narediti vsaj delno ogledno turo, ki jo nameravam izvesti skupaj z GK Limberk.
Standar in Sisol sta dva vrhova Labinske planinske poti-LPP v Hrvaški Istri. Ker smo letos že prehodili prvo polovico poti, je logično, da prehodimo še drugi del.
Poti sem se lotil v vasi Ripenda, ki se nahaja štiri kilometre od letoviškega mesta Rabac. Do Standarja je dobre pol ure hoje po gozdu. Na 474m visokem vrhu se nam odpre pogled na kvarnerski zaliv, na drugo stran pa na moj naslednji cilj Sisol in naprej na Učko. Iz Standarja rabimo kakšno uro, da se spustimo čisto do morja, do luke Plomin. Nad njim kraljuje tipično primorsko mesto Plomin, do katerega rabimo še približno pol ure. Od tu je kakšna ura dokaj strmega vzpona na 711m visoki vrh Bukovo. Pred nami se odpre pogled na otok Cres, Kvarnerski zaliv, vidi se daleč proti Puli in še naprej. Tukaj ni ne dreves, ne grmovja. Malo višje lahko na drugo stran občudujemo Ćepićko polje, ki je bilo včasih jezero. Do Sisola se še kar nekajkrat rahlo spustimo in dvignemo, Malo pod vrhom, se udobna steza spremeni v zoprne skale, kjer je potrebna popolna zbranost. S samega vrha ni kaj veliko videti, saj je obraščen z grmovjem. Na vrhu se nahaja žig in vpisna knjiga, ki pa je polna že skoraj celo leto. Vrnil sem se po isti poti do Plomina, kjer me je počakala žena z avtom. Na poti je bilo zelo vroče, je pa nežen vetrič lepo opravljal svoje delo. Za celotno turo bi se moral spustiti še do Brseča, kjer se pot zaključi.To pa ob kaki drugi priliki.
Prehodil sem preko 20 km in premagal dobrih 1200 višinskih metrov v nekaj manj kot šestih urah. Brez čudovitih razgledov, bi bilo pot možno prehoditi tudi v krajšem času :-)
Lahko mi verjamete, da se je popoldansko kopanje v morju zelo prileglo... Hvala za vaš čas in lep pozdrav!

Sisol in Učka iz Standarja

Standar, vpisna knjiga in žig

Ćepićko polje v jutranji megli

Termoelektrarna Plomin

Plomin

Luka Plomin

Standar in luka Plomin, pogled nazaj

Elektrarna z druge strani

Bukovo



Kvarnerski zaliv z otokom Cres


Začetek LPP, Skitača

Ćepićko polje

Še en pogled na Kvarnerski zaliv skoraj z vrha Sisola

Tik pred vrhom stezo zamenjajo skale

Trajekt s Cresa

Sisol




Vozilići

Plomin




Ni komentarjev:

Objavite komentar