nedelja, 13. maj 2018

Aljažev stolpič pri Tonglovem stebru (611m)

Tokratna tura je bila nekaj posebnega. Odpeljali smo se na skrajno južno meje naše državice. Če smo natančnejši, smo se tja odpeljali kar nekajkrat. Z razlogom...
Gorniški klub Limberk je ob praznovanju 15. leta delovanja postavil dva Aljaževa stolpiča v občinah Ivančna Gorica in Grosuplje, kjer tudi deluje. Letos, tri leta po tem, smo postavili tretjega, tokrat na naši južni meji.
Po dolgem iskanju primernega prostora za naš tretji stolpič je padla ideja, južna meja. Navezali smo stik z gospo županjo občine Kostel, Lilijano Butina. Še preden smo ji do konca razložili našo idejo nam je sama ponudila prostor, ki je res nekaj posebnega. Lili, tako jo kličejo prijatelji in mi smo med delom s stolpičem to nedvomno postali, je že pred leti trasirala pot od svoje hiše do naravne posebnosti, Tonglovega stebra. Nahaja se v občini Kostel, točneje nad majhno, idilično vasico, Srobotnik.
Tonglov steber je 38m visok kamnit steber s tremi bori na vrhu. Ime je dobil po Kočevarju, ki ga je prvič preplezal. Plezanje po njem je zelo težavno, saj je skala zelo krušljiva. Kljub temu so ga člani našega kluba po dveh poskusih preplezali in na vrhu izobesili Slovensko zastavo.
Iz Srobotnika je do stebra dobra ura hoje. Pot je precej strma in nam ne dovoli počitka vse do vrha. Malo pod vrhom je na poti veliko okrušenega  kamenja in obstaja velika nevarnost, da ga med hojo sprožimo v dolino.
21. aprila je bil dan "D". Stolpič je bil postavljen. Opremili smo ga z vpisno knjigo in žigom. Čakal je na odkritje. Okrog devete ure se nas je okrog 60 pohodnikov podalo proti vrhu. Stolpič nas je pričakal zavit v Slovensko zastavo, na Tonglovem stebru pa je plapolala še večja, ki se jo vidi do Kolpe in še čez. Po kratkem nagovoru predsednika gorniškega kluba Limberk, Janeza Mežana, je vnuk našega člana iz Pivke, Ambrož, svečano odkril tretji Aljažev stolpič.Po vpisu vseh pohodnikov v spominsko knjigo in obveznem fotografiranju, smo se počasi odpravili v dolino. Pri Lili smo odkritje oplemenitili še s krajšo slovesnostjo. Županja se je v svojem in v imenu celotne občine Kostel zahvalila za postavitev stolpiča. Janez Mežan je še enkrat ponovil svoj govor z vrha, saj se nam je kar nekaj ljudi pridružilo na slavju v dolini. Za nekaj planinsko obarvanih pesmi pa je poskrbela vokalna skupina Šentviški slavčki iz Šentvida pri Stični. Za popoln dan pa je poskrbelo tudi vreme, ki se je resnično potrudilo.
K našemu stolpiču se bomo sigurno še vrnili, odkrili pa smo kar nekaj lepih hribov, ki jih bo potrebno še raziskati.

Zbralo se nas je okrog 60
Pozdravila sta nas gospa županja občine Kostel, Lilijana Butina in predsednik Gorniškega kluba Limberk, Janez Mežan
Malo druženja in izmenjava izkušenj


Na robu vasi stoji star zvonček

Čisti potoček, ki teče v Kolpo

Meni je bila všeč
Najmlajši udeleženec Jošt v akciji

Pot se ves čas vzpenja

Proti vrhu je še posebej strma
Tudi polžek si je zaželel biti prisoten pri odkritju
Po dobri uri hoje smo bili na cilju


Po predsednikovem govoru...
...je Ambrož odkril Aljažev stolpič
Aljažev stolpič. Za vse tiste, ki se boste želeli pri Tonglovem stebru vpisati v knjigo, se le ta, skupaj z žigom nahaja v njem. Odpre se tako, da mu snamete streho.

Stolpič je delo našega člana Lojza Šinkavca


Nikar ne stokajte, kako težka je pot, saj gospa Marije šteje že 82 let, pa poglejte njen nasmešek
Še pogled na prizorišče od daleč in spust v dolino
V dolini smo prireditev ponovili za vse, ki se iz različnih razlogov niso povzpeli do Tonglovega stebra in Aljaževega stolpiča ob njem. Pridružili so se nam tudi Šentviški slavčki iz Šentvida pri Stični, ki so nam dan popestrili z nekaj planinskimi pesmimi

Gospe županji smo podarili majico gorniškega kluba Limberk in zbornik za letošnje leto.
Po uradnem delu smo nadaljevali z druženjem. Naši člani z daljšim staležem so že hodili po teh koncih, drugi pa smo odkrili nov košček naše dežele, ki se ga sigurno splača še obiskati in raziskati, saj ima kaj pokazati.
Če boste kdaj v dilemi kam na izlet, vam toplo priporočam zgoraj opisano turo, saj ni pretežka, je pa nekaj posebnega. Hvala, da me spremljate in na svidenje, mogoče tudi v hribih!

Ni komentarjev:

Objavite komentar