četrtek, 23. junij 2016

Bosna in kos Dalmacije, 1. del


Dopusti se nezadržno bližajo in spet se bomo zapodili vsak na svojo stran. Nekateri na morje, drugi v hribe, eni se bodo odpravili na potovanje, spet drugi bodo uživali doma. Mene pa še vedno zaposlujejo fotografije, ki sem jih prinesel iz lanskoletnih počitnic.
Ker nama je všeč Balkan in vse kar je povezano z njim, lahek in hiter dostop, ugodne cene, verjetno bi se našlo še kaj, se vsako leto vsaj za nekaj dni odpraviva tudi v ta konec. Doma si začrtava samo približno traso, drugače pa se prepustiva toku dogajanja. Tokratna pot naju je vodila skozi Banja Luko, Jajce, Travnik, Sarajevo, Mostar, na morje, točneje v prijeten družinski kamp v kraju z nam malo hecnim imenom, Krvavica. To je kraj, nekaj kilometrov severno od Makarske.
Lansko poletje je bilo zanimivo zaradi ekstremno visokih temperatur. Tako sva imela v Mostarju 42°C. Ne vem zakaj, ampak sploh ni bilo kakšne posebne gneče...
Najin prvi postanek je bil v nacionalnem parku Kozara.








Na Kozari sva prespala. Ker je precej visoka, se je noč temu primerno ohladila in spanje je bilo res na nivoju. Drugi dan sva pot nadaljevala proti Banja Luki.

Zjutraj sva se spustila v vas Kozarac, kjer sva se ustavila, da sva nabavila par stvari in malo pretegnila noge.





V Banja Luko sva prišla ravno, ko so se nama začeli oglašati želodci. Ladja, restavracija, je bila super rešitev.
Po kosilu sva se še malo sprehodila po mestu, kjer sem jaz preživel dolgih 10 mesecev služenja vojaškega roka. Od tu pa sva se odpravila proti Jajcu.









Zaradi hude vročine so ljudje izkoristili vsako najmanjšo možnost, da se vsaj malo osvežijo.

V bližini mesta Jajce, se med malim in velikim Plivskim jezerom nahaja kompleks 19 mlinov, ki so jih zgradili že v srednjem veku. To so majhne hrastove hišice v katerih so bili mlinski kamni, kamor so kmetje vozili žita in jih sami mleli, včasih tudi po celo noč. Zaradi vročine je tudi nama prijalo malo pobrazdati po dokaj hladni vodi. Zelenica za mlini pa je bila polna ljudi, ki so imeli s sabo vse možne poletne rekvizite, od roštiljev, do opreme za potapljanje.













Pot sva nadaljevala do Travnika. Povzpela sva se do trdnjave, od koder je lep razgled na mesto. Tako v Travniku, kot tudi v večini drugih mest v Bosni, je v samih mestih, ali pa na robovih mest, veliko pokopališč, večinoma muslimanskih, ki nas spominjajo na morijo, ki se je odvijala na tem območju. Precej zlovešče se svetijo kamniti spomeniki.






Šarena džamija

Rojstna hiša pisatelja Iva Andrića





Ni komentarjev:

Objavite komentar